Suomalainen kaupunkilarppi

Pelasin ensimmäiset kaupunkilarppini Helsingissä 90-luvun loppupuolella. Vampire: the Masquerade -roolipeliin perustuva larppikampanja Helsingin Kronikka jalkautui kaduille, ja sen myötä pääsin kokemaan kuinka tavallinen, arkinen kaupunki muuttuu jännittäväksi larppiympäristöksi.

Kaupunkilarppi tarkoittaa larppia jossa yksittäisen pelipaikan sijaan on lukuisia tapahtumapaikkoja ja pelaajat voivat pelata myös niiden välillä. Pelaaja voi jopa istua parin muun hahmon kanssa turisemassa baarissa, täysin in-game.

Tämän tyyppisellä larpilla on Suomessa erityisen hienot perinteet, ja olen päässyt Vampire-nuoruuden jälkeenkin osallistumaan hienoihin kaupunkipeleihin. Ne ovat puolestaan vaikuttaneet nyt tekeillä olevaan Tuhannen viillon kuolema -larppiimme. Yksi tällainen innoittaja on konna.info-larppikampanja jonka yhdessä pelissä olin mukana avustajana. Kampanja käytti hienosti hyväkseen niin kaupunkitilaa kuin muitakin tapahtumapaikkoja.

5944885220_19c8cb10dd_b

Vasemmalla minä kovistelemassa ihmisiä Valve-kaupunkilarppikampanjassa. Kuva: Tuomas Puikkonen

Tuhannen viillon kuolema on Helsingin keskustassa pelattava kaupunkilarppi. Pyrkimyksenämme on että tämä tekee peliin osallistumisesta helppoa samalla kun larppi kuitenkin tarjoaa kaikenlaista uutta ja hienoa osana pelikokemusta. Kuten monet kaupunkilarpit, myös Tuhannen viillon kuolema sijoittuu nykypäivään. Hahmot liikkuvat siinä samassa Helsingissä kuin pelaajatkin, ainoana erona fiktiivinen tarina jossa he ovat mukana. Koska larpin murhaajat ja murhattavat ovat tavallisia nykyihmisiä, pelin maailma voi olla hyvin lähellä todellisuutta. Sovelsimme samaa metodia Brysselissä pelatussa larpissa Parliament of Shadows, josta kirjoitin täällä.

Mikä kaupunkipelissä sitten on hauskaa? Tuotannollisesta näkökulmastahan kaupunkipeli on sikäli ihana, että julkinen tila on ilmaista. Mutta entä pelaajan kannalta? Omalla kohdallani yksi vastaus on että on hauskaa mennä paikkoihin joihin ei muuten pääsisi. Pyrkimyksemme onkin että Tuhannen viillon kuolema -larpin maantiede laajentaa pelaajan kokemusta siitä millainen kaupunki Helsinki eri taustoista oleville ihmisille voi olla.

Juhana Pettersson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s