Romaanista larppi

Tuhannen viillon kuolema -larppi perustuu omaan Tuhannen viillon kuolema -romaaniini. En ainakaan itse ole kuullut tapauksista joissa kirjailija adaptoisi oman teoksensa larpiksi, joten sikäli tämä on käymätöntä korpimaata.

Adaptaatioita on toki tehty paljon. Romaanien pohjalta tehdään elokuvia ja näytelmiä. Joskus romaanin tarina säilyy ennallaan, mutta usein adaptaatiossa sitä myös muutetaan jotta se sopisi paremmin uuteen ilmaisumuotoon.

tuhannen_viillon_kuolema_kansi.jpeg

Romaanin Tuhannen viillon kuolema kansi. Kirjaa saa mm. kustantaja Innon verkkokaupasta.

Kun Peter Jacksonin ensimmäinen Taru sormusten herrasta -elokuva tuli, muistan kiivaatkin väittelyt siitä mitä kaikkea oli muutettu, miksi, ja oliko se sopivaa. Tulkitsijan näkemystä verratiin alkuperäisen kirjailijan näkemykseen.

Tämän larpin kohdalla tulkitsija ja alkuperäinen kirjailija ovat sama henkilö, mutta larppiversiosta tulee silti selvästi oma teoksensa romaanin rinnalle.

Rakenteellisesti larpin ja romaanin vaatimukset ovat hyvin erilaiset. Romaanissa on päähenkilöitä ja sivuhenkilöitä mutta larpissa jokaisella osallistujalla pitää olla mielekäs pelikokemus. Osallistujia ei voi laittaa tärkeysjärjestykseen. (Tai voi, mutta en halua.)

Tämän vuoksi erityisesti henkilöhahmojen kohdalla alkuperäismateriaalia täytyy tulkita rankalla otteella. Näillä näkymin larpissa ei ole yhtäkään kirjan hahmoa, vaan kirjan henkilöiden teemat ja funktiot on hajautettu 70 larppihahmolle. Tällaisessa savotassa on mukavaa adaptoida omaa tekstiään, sillä nyt ei tarvitse miettiä mitä kirjailija tästäkin sanoisi. Materiaalia voi laittaa roisisti uusiksi jotta se toimisi paremmin larppina.

Samankaltaisimpina kirjasta säilyy ydinteemat ja maailma. Tuhannen viillon kuoleman maailmahan on hyvin samanlainen kuin omamme: Ilmastonmuutos uhkaa, eriarvoisuus kasvaa ja rikkaat suunnittelevat miten selviytyvät mahdollisista katastrofeista. Varakkaiden pakopaikkoja rakentava New Life -firma on myös larpissa keskeisessä roolissa.

Larppia varten romaania ei tarvitse lukea, vaan peli tarjoaa kaiken tarvittavan tiedon!

Juhana Pettersson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s