Hahmoluokat larpissa

Hahmonluonti tapahtuu Larpweaver-työkalun avulla. Jokainen pelaaja tekee työkalussa valintoja siitä millaisista elementeistä hahmo koostuu. Ensimmäinen valinta koskee yhteiskuntaluokkaa: Onko hahmo köyhä, keskiluokkainen vai rikas?

Eri luokkien elementit näyttävät tältä:

Köyhät

Olet pienituloinen tai köyhä. Sinulla on jatkuva huoli rahasta ja perustoimeentulosta etkä voi helposti käyttää pieniäkään summia ilman, että joudut miettimään miten pärjäät. Olet työtön, osa-aikainen, sairaseläkkeellä tai niin matalapalkkaisella alalla, ettei raha riitä.

Köyhyys ei ole sinulle poikkeustila vaan olet ollut vähävarainen pitkään tai koko elämäsi.

Tässä larpissa köyhällä hahmolla on arvokkuutensa. Köyhyyteen voi olla syynsä tai sitten se on vain seurausta olosuhteista. Voit olla terve tai mielenterveysongelmainen, streittari tai narkkari. Pelin perussuhtautuminen köyhyyteen ei kuitenkaan ole satiirinen vaan elämästä ammentava. Tällaista on elää rajallisten mahdollisuuksien ja taloudellisen epävarmuuden ristipaineessa

Köyhän elämän ei larpissa tarvitse olla pelkkää kurjuuden ylistystä vaan iloja ja suruja on siinä missä todellisessakin elämässä. Hahmoilla on kaveriporukoita, kiinnostuksenkohteita ja yhteisiä projekteja, jotka ohjaavat heitä pelissä.

Köyhiä hahmoja yhdistää vitutus henkilökohtaisesta ja yhteiskunnan tilasta. Yhteiskunta ei ole reilu. Sinusta riippumattomista syistä joillain on enemmän, ja toisilla todella paljon vähemmän. Mikä pahinta, suomalainen varakas ihminen kokee usein asiakseen neuvoa ja ohjeistaa niitä joilla ei ole mitään: “Tässäpä vinkki köyhälle: Rahaa säästyy, jos maksaa laskut ajoissa.”

Elämän epäoikeudenmukaisuuksien ja nöyryytysten kertyessä vitutus kasvaa.

Keskiluokka

Olet keskituloinen palkansaaja tai pienyrittäjä. Sinulla on jonkin verran säästöjä ja kohtuullinen varmuus siitä, että saat vuokrasi tai lainalyhennykset maksettua ensi kuussakin, mutta joudut tekemään töitä elääksesi. Työttömyys on todennäköisesti sinulle merkittävä ongelma, varsinkin jatkuessaan.

Saatat olla toimittaja, konsultti, toimistotyöntekijä tai taidealan toimija. Olet onnistunut luovimaan nykyajan epävarmoilla työmarkkinoilla siten, että ainakin tällä hetkellä hommia riittää. Sinulla voi olla ylityöllistymisestä ja stressistä seurannut vatsahaava tai burnout. Käytät todennäköisesti yöllä kiskoa, joka pitää kurissa stressin aiheuttamaa hampaiden narskuttelua. Ystäväsi postailevat someen kuvia ja päivityksiä, joista saa sellaisen vaikutelman, että heidän elämänsä on ihanaa pirskahtelevan raikasta valkeutta, kun taas sinä joudut joskus tekemään töitä sunnuntai-iltoina tai juhannuksena.

Maailmankuvassasi keskiluokka on oikeastaan sama asia kuin Suomen kansa. Rikkaiden maailma on sinulta pääasiassa näkymättömissä ja rikkaat jonkinlaisia yhteiskunnallisia poikkeusyksilöitä. Köyhät saattavat hyvin olla köyhiä omaa syytään koska Suomessa on sosiaaliturva, jonka ansiosta jokainen haluava voi kyllä päästä kiinni elämään. Vaihtoehtoisesti olet myötätuntoinen keskiluokan edustaja ja tunnet huonoa omaatuntoa aina kun siivooja siivoaa jälkesi.

Vaikka tiedät, että Suomessa on rikkaita ja köyhiä, ajattelet että Suomi on keskiluokkainen maa. Kaikki lähtevät lopulta samalta viivalta ja koulutusjärjestelmä takaa yhtäläiset mahdollisuudet. Sinä haluat menestyä ja elää hyvän elämän yhteiskunnan tarjoamien normien mukaan, mutta jokin sisälläsi tekee siitä yhä vaikeampaa.

Rikkaat

Olet varakas. Olet rikastunut itse tai syntynyt varakkaaseen perheeseen. Sinulla on tarpeeksi rahaa, että voisit pitää vuoden tai pari vapaata ilman, että se vaikuttaisi negatiivisesti elämäntapaasi nyt tai tulevaisuudessa. Ratkot ongelmia rahalla parhaasi mukaan, sitähän varten rahaa on!

Raha ei rajoita elämääsi, vaan suurin ongelmasi on ajan puute. Jos voi saada kaiken, täytyy päättää miten käyttää rajallisen aikansa maan päällä. Kaikki haluavat jotain ja siksi on tärkeää priorisoida. Olet jopa saattanut vajota masennukseen: Mitä väliä on millään? Miksi tehdä mitään?

Et todennäköisesti ole paha ihminen, kusipää tai itsekäs nilkki. Tiedät kuitenkin paljon elämisestä ja siitä, miten asioita kannattaa hoitaa ja jaat ajatuksiasi mielelläsi. Jos esimerkiksi köyhät säästäisivät enemmän ja tekisivät hyviä sijoituksia, heillä olisi mahdollisuus parantaa asemaansa yhteiskunnassa. Olet menestynyt elämässäsi hyvin, joten sen perusteella on selvää, että neuvosi ovat hyviä.

Et välttämättä pidä itseäsi rikkaana vaan keskiluokan tai ylemmän keskiluokan edustajana. Ethän sinäkään ole vapaa rahahuolista ja tunnet monia itseäsi paljon rikkaampia ihmisiä. Heihin verrattuna et ole mitenkään erityisen varakas! Näin voi ajatella riippumatta omasta tosiasiallisesta varallisuudesta.

Vain harva rikas tekee numeroa rahoistaan. Ajattelemattomuus tai perspektiivin puute saattaa kuitenkin paljastaa hänet, vaikka aikomuksena olisikin olla vain yksi muista.

Rikkaiden hahmojen pelityyli vaihtelee realismista kevyeen satiiriin. Erityisesti kannattaa huomioida se, että suomalainen rikas ei täysin vastaa amerikkalaisten elokuvien stereotypioita. Suomessa kaikki on hitusen kotikutoisempaa, jopa yläluokka. Oopperasta voi tulla ratikalla Töölöön vaikka rahaa olisi kuinka.

Juhana Pettersson

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s