Romaanista larppi

Tuhannen viillon kuolema -larppi perustuu omaan Tuhannen viillon kuolema -romaaniini. En ainakaan itse ole kuullut tapauksista joissa kirjailija adaptoisi oman teoksensa larpiksi, joten sikäli tämä on käymätöntä korpimaata.

Adaptaatioita on toki tehty paljon. Romaanien pohjalta tehdään elokuvia ja näytelmiä. Joskus romaanin tarina säilyy ennallaan, mutta usein adaptaatiossa sitä myös muutetaan jotta se sopisi paremmin uuteen ilmaisumuotoon.

tuhannen_viillon_kuolema_kansi.jpeg

Romaanin Tuhannen viillon kuolema kansi. Kirjaa saa mm. kustantaja Innon verkkokaupasta.

Kun Peter Jacksonin ensimmäinen Taru sormusten herrasta -elokuva tuli, muistan kiivaatkin väittelyt siitä mitä kaikkea oli muutettu, miksi, ja oliko se sopivaa. Tulkitsijan näkemystä verratiin alkuperäisen kirjailijan näkemykseen.

Tämän larpin kohdalla tulkitsija ja alkuperäinen kirjailija ovat sama henkilö, mutta larppiversiosta tulee silti selvästi oma teoksensa romaanin rinnalle.

Rakenteellisesti larpin ja romaanin vaatimukset ovat hyvin erilaiset. Romaanissa on päähenkilöitä ja sivuhenkilöitä mutta larpissa jokaisella osallistujalla pitää olla mielekäs pelikokemus. Osallistujia ei voi laittaa tärkeysjärjestykseen. (Tai voi, mutta en halua.)

Tämän vuoksi erityisesti henkilöhahmojen kohdalla alkuperäismateriaalia täytyy tulkita rankalla otteella. Näillä näkymin larpissa ei ole yhtäkään kirjan hahmoa, vaan kirjan henkilöiden teemat ja funktiot on hajautettu 70 larppihahmolle. Tällaisessa savotassa on mukavaa adaptoida omaa tekstiään, sillä nyt ei tarvitse miettiä mitä kirjailija tästäkin sanoisi. Materiaalia voi laittaa roisisti uusiksi jotta se toimisi paremmin larppina.

Samankaltaisimpina kirjasta säilyy ydinteemat ja maailma. Tuhannen viillon kuoleman maailmahan on hyvin samanlainen kuin omamme: Ilmastonmuutos uhkaa, eriarvoisuus kasvaa ja rikkaat suunnittelevat miten selviytyvät mahdollisista katastrofeista. Varakkaiden pakopaikkoja rakentava New Life -firma on myös larpissa keskeisessä roolissa.

Larppia varten romaania ei tarvitse lukea, vaan peli tarjoaa kaiken tarvittavan tiedon!

Juhana Pettersson

Miten hahmonluonti toimii?

Tuhannen viillon kuolema -larpissa hahmonluonti tapahtuu Larpweaver-ohjelmiston avulla niin, että pelaaja kokoaa itse hahmonsa valmiista palasista. Ideana on, että pelaajalla olisi mahdollisimman hyvät edellytykset jäsennellä etukäteen omaa kokemustaan ja varmistaa että hahmon osat varmasti toimivat.

Larpweaver toimii siten, että peli ei tarjoa varsinaista kokonaista hahmoa jolla olisi nimi, tausta, luonne ja ryhmät. Sen sijaan hahmo on purettu osiksi jotka pelaaja valitsee yksitellen. Tämän larpin tapauksessa valintaprosessi alkaa siitä, haluaako pelata rikasta, keskiluokkaista vai köyhää.

Jokainen järjestelmässä oleva palanen on pelinjohdon kirjoittama ja suunnittelema nimenomaan tätä larppia varten mutta niiden järjestys on pelaajien käsissä. Niinpä tässä larpissa pelinjohto ei myöskään päätä kuka pelaa mitäkin hahmoa, vaan pelaajat tekevät itse nämä valinnat.

Pelaajan kannalta ohjelmiston käyttäminen muistuttaa nettitestin tekemistä. Kun prosessi on saatu päätökseen, pelaajalla on lista erilaisia ominaisuuksia, historiaa, luonteenpiirteitä, kytköksiä muihin hahmoihin, jne. Pelaajan täytyy lopuksi miettiä, miten ominaisuudet muodostavat järkevän kokonaisuuden.

Olen yleensä neuvonut ettei ristiriitaisiakaan elementtejä välttämättä kannata karsastaa. Päinvastoin, ristiriita voi olla kiinnostavaa pelattavaa. Jos yksi palikka tekisi hahmosta anteliaan ja toinen pihin, voi miettiä saako tästä ristiriidasta pelisisältöä. Ehkä hahmo on luonteeltaan pihi mutta haluaisi tulla tunnetuksi anteliaana ihmisenä.

Toistaiseksi Larpweaveriä on käytetty kahdessa larpissa, Vampire: the Masquerade -roolipeliin pohjautuvissa Enlightenment in Bloodissa (2017) ja Parliament of Shadowsissa (2017). Tein itse hahmonluonti-designin kummassakin larpissa, ensimmäisessä yhdessä Bjarke Pedersenin ja toisessa Bjarken ja Maria Petterssonin kanssa.

Larpweaverin on kehittänyt teksasilainen larppiteknologiafirma nimeltä Incognita Limited.

Kirjoitin täällä pitkällisesti siitä miten Larpweaver toimi Enlightenment in Bloodissa. Tuhannen viillon kuolemassa hahmonluonnin perusperiaatteet ovat samat mutta toteutus hieman erilainen sillä Larpweaver sallii sovittaa hahmonluontiprosessin yksityiskohdat jokaisen larpin erityistarpeisiin.

Juhana Pettersson

Kolme pelikokemusta

Mitä sinä, pelaaja, teet tässä larpissa?

Tuhannen viillon kuolema jakautuu kolmeen eri pelikokemukseen. Pelissä on noin 70 hahmoa ja jokaisella on mahdollisuus kulkea oma polkunsa larpin läpi, mutta yleisellä tasolla hahmot jakautuvat köyhiin, keskiluokkaisiin ja rikkaisiin. Jokaisella on oma paikkansa larpin maailmassa.

Rikkaiden hahmojen kohdalla pyrimme luomaan autenttisen kokemuksen siitä, millaista on elää varallisuuden kanssa. Tässä rajoitteenamme on toki pelin tuotantoarvot, mutta fokus ei olekaan blingissä ja kultahippuvodkassa vaan perintöongelmissa, sijoituksissa, taidehankinnoissa ja muissa vastaavissa kysymyksissä. Peli ei kuitenkaan ole dokumentaarinen simulaatio, vaan rikkaita voi larpata vähän satiirisemmallakin otteella. Lopussa rikas hahmo saattaa hyvinkin tulla tapetuksi.

Keskiluokkaisen hahmon pelaaminen on lähimpänä perinteistä suomalaista hahmovetoista tyyliä. Hahmo voi olla toimittaja, selviytymispaketteja rikkaille myyvän New Life yrityksen työntekijä tai rikkaan henkilökohtainen assistentti. Larpin kuluessa hänellä on muihin ryhmiin verrattuna eniten valinnanvaraa ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan kohtaloonsa. Keskiluokkainen hahmo on tavallinen ihminen, joka koettaa selviytyä vaikeassa ympäristössä erilaisten vaatimusten ristipaineessa.

Köyhä hahmo on työtön, remppamies, siivooja, yms. Köyhä hahmo aloittaa yhteiskunnalliseen asemaansa liittyvän vitutuksen vallassa, ja larpin kuluessa vitutus vain kasvaa. Hahmon radikalisoituminen voi edetä siihen pisteeseen että jonkun täytyy kuolla.

Haluamme vielä tarkentaa että kaikki kolme hahmotyyppiä ovat larpin designin kannalta tasa-arvoisia. Kaikille tehdään yhtä lailla siistejä kohtauksia, jänniä pelipaikkoja ja kaikkea muuta mitä larpilta voi odottaakkin. Vaikka pelissä saattaa olla ripaus työntekoa fiiliksen luomiseksi, tämä ei ole larppi, jossa siivoojan pelaaja joutuu tekemään tuntikausia oikeita töitä.

Larppiin ilmoittautumisen yhteydessä pelaaja ilmoittaa mitkä kolmesta vaihtoehdosta kiinnostavat eniten. Säädämme näiden tietojen perusteella myös sitä, kuinka paljon eri hahmotyyppejä on larpissa saatavilla. Pelaajat tekevät lopullisen valintansa kuitenkin itse luodessaan hahmoaan Larpweaver-työkalulla.

Tuhannen viillon kuolema on sikäli hiekkalaatikkomallinen larppi, että pelaajalla on paljon mahdollisuuksia oman pelikokemuksensa rakentamiseen. Pyrimme tarjoamaan mahdollisimman hyvät puitteet, joissa itseään pääsee toteuttamaan. Prosessi alkaa jo hahmonluonnista, sillä Larpweaver-työkalussa pelaaja rakentaa itse hahmonsa työkalun tarjoamista valmiista elementeistä.

Juhana Pettersson

Suomalainen kaupunkilarppi

Pelasin ensimmäiset kaupunkilarppini Helsingissä 90-luvun loppupuolella. Vampire: the Masquerade -roolipeliin perustuva larppikampanja Helsingin Kronikka jalkautui kaduille, ja sen myötä pääsin kokemaan kuinka tavallinen, arkinen kaupunki muuttuu jännittäväksi larppiympäristöksi.

Kaupunkilarppi tarkoittaa larppia jossa yksittäisen pelipaikan sijaan on lukuisia tapahtumapaikkoja ja pelaajat voivat pelata myös niiden välillä. Pelaaja voi jopa istua parin muun hahmon kanssa turisemassa baarissa, täysin in-game.

Tämän tyyppisellä larpilla on Suomessa erityisen hienot perinteet, ja olen päässyt Vampire-nuoruuden jälkeenkin osallistumaan hienoihin kaupunkipeleihin. Ne ovat puolestaan vaikuttaneet nyt tekeillä olevaan Tuhannen viillon kuolema -larppiimme. Yksi tällainen innoittaja on konna.info-larppikampanja jonka yhdessä pelissä olin mukana avustajana. Kampanja käytti hienosti hyväkseen niin kaupunkitilaa kuin muitakin tapahtumapaikkoja.

5944885220_19c8cb10dd_b

Vasemmalla minä kovistelemassa ihmisiä Valve-kaupunkilarppikampanjassa. Kuva: Tuomas Puikkonen

Tuhannen viillon kuolema on Helsingin keskustassa pelattava kaupunkilarppi. Pyrkimyksenämme on että tämä tekee peliin osallistumisesta helppoa samalla kun larppi kuitenkin tarjoaa kaikenlaista uutta ja hienoa osana pelikokemusta. Kuten monet kaupunkilarpit, myös Tuhannen viillon kuolema sijoittuu nykypäivään. Hahmot liikkuvat siinä samassa Helsingissä kuin pelaajatkin, ainoana erona fiktiivinen tarina jossa he ovat mukana. Koska larpin murhaajat ja murhattavat ovat tavallisia nykyihmisiä, pelin maailma voi olla hyvin lähellä todellisuutta. Sovelsimme samaa metodia Brysselissä pelatussa larpissa Parliament of Shadows, josta kirjoitin täällä.

Mikä kaupunkipelissä sitten on hauskaa? Tuotannollisesta näkökulmastahan kaupunkipeli on sikäli ihana, että julkinen tila on ilmaista. Mutta entä pelaajan kannalta? Omalla kohdallani yksi vastaus on että on hauskaa mennä paikkoihin joihin ei muuten pääsisi. Pyrkimyksemme onkin että Tuhannen viillon kuolema -larpin maantiede laajentaa pelaajan kokemusta siitä millainen kaupunki Helsinki eri taustoista oleville ihmisille voi olla.

Juhana Pettersson