Pelaajan opas

Tämä opas kertoo miten valmistautua Tuhannen viillon kuolemaan ja miten toimia larpin aikana. Mukana on larpin pelimekaniikat ja säännöt.

Valmistautuminen

Valmistautuminen alkaa seuraavalla kahdella toimenpiteellä:

– Luo hahmo Larpweaverissa. Olet saanut kutsun sähköpostitse. Jos et löydä kutsua, ota yhteyttä Juhana Petterssoniin osoitteessa jlp@iki.fi. Hahmonluontiopas on täällä.

– Liity Facebookissa hahmon mukaisiin ryhmiin. Ne voi katsoa täältä.

Jatka lukemalla seuraavat asiat:

  1. Larpweaverissa luotu hahmo
  2. Pelin maailma -tiedot.
  3. Säännöt ja mekanismit.
  4. Pelipaikkaopas ja yhteystiedot: Lähetetty kaikille osallistujille sähköpostissa
  5. Pelin kolme yhteiskuntaluokkaa.

Kun olet lukenut kaiken tarvittavan pohdi seuraavia kysymyksiä:

– Löytyykö Larpweaverin antamasta materiaalista luonnollisia kontakteja? Hahmo voi olla esimerkiksi edustuspuoliso, jolloin olisi luontevaa olla myös varakas puoliso joka voisi olla toinen hahmo.

– Tuleeko mieleesi muita mahdollisia kontakteja jotka saattaisivat tuoda sisältöä peliisi, kuten lapsuudenystäviä, exiä, bisnespartnereita, vihollisia, sukulaisia, yms. Huomioi että larpin estetiikkaan kuuluu jyrkät rajat yhteiskuntaluokkien välillä. Se vaikuttaa myös mahdollisiin suhteisiin hahmojen kesken: Rikkaalla voi olla köyhä exä ajalta jolloin hän oli itsekin vielä varaton, mutta heillä ei voi olla tällä hetkellä rakentavaa ja positiivista suhdetta.

– Miten saisit eniten irti oman ryhmäsi pelaamisesta?

– Millainen hahmosi on? Larpweaverin antamien palikoiden lomassa on paljon tilaa jonka voi täyttää omilla ajatuksilla. Kunhan ne istuvat pelin kevyen satiiriseen tyyliin, hahmoelementtejä voi säveltää vapaasti kunhan ne eivät ole ristiriidassa Larpweaver-palikoiden kanssa. Jos keksit ideoita joihin liittyy muita hahmoja, vahvista heidän pelaajiltaan että ratkaisu sopii.

Jatka larpin Facebook-ryhmissä:

– Käy läpi oman ryhmäsi, yhteiskuntaluokkasi ja kohtaustesi ryhmiä yhteisen historian ja kontaktien rakentamiseksi. Jos haluat jotain ryhmältä, postaa asiasta! Voit esimerkiksi postata hahmoesittelyn ja toiveen, että ryhmän muut jäsenet kohtelisivat sinua tietyllä tavalla.

– Mikäli tarvitset kontakteja jotka eivät ole omissa ryhmissäsi tai yhteiskuntaluokassasi, postaa larpin yleiseen pelaajaryhmään.

Perehdy Kiniin:

– Kutsu Kiniin on sähköpostissasi. Jos et ole saanut kutsua, ota yhteyttä pelinjohtoon osoitteessa tuhatviiltoa@gmail.com

– Pelaajien käytössä on sosiaalisen media sovellus Kin. Se on pelin sisäinen sosiaalinen media jossa kaikki materiaali on in-game. Hahmoille se edustaa kaikkien käyttämää sosiaalista mediaa. Kinin käyttö on vapaaehtoista mutta siihen kannattaa perehtyä ennen larppia.

– Luo profiili ja katso mitä muut ovat postanneet.

Käytännön valmistautuminen:

– Pohdi miten hahmosi pukeutuu.

Juuri ennen peliä

– Pelin ja workshopin lähestyessä kannattaa vielä lukea hahmo uudestaan Larpweaverista. Huomioikaa että hahmoon on saattanut ilmestyä uutta materiaalia, esimerkiksi tieto aloituskohtauksesta.

– Pelin workshopissa syvennetään ryhmiä, käydään läpi pelin mekanismit ja annetaan työkaluja pelaamiseen. Ei siis huolta jos ennen workshoppia tuntuu siltä ettei paletti ole aivan vielä kasassa: Workshop on juuri sitä varten.

Kohtauslistan laatiminen

Jokaisella hahmolla on vähintään viisi ennalta määriteltyä kohtausta, joillain useampikin. Ne ovat ryhmän määrittämä aloituskohtaus, kolme Larpweaverissa valittua kohtausta ja yksi lisäkohtaus.

Kaikkien näiden kohtausten tiedot löytyvät Larpweaverista. Jokaisen kohtauksen kohdalla mainitaan sijainti ja kellonaika. Ne viittaavat larpin pelipaikkaoppaaseen josta löytyy osoite ja muut tarvittavat tiedot.

Huomioi että Larpweaverissa kohtausten tietoja löytyy hahmoelementeistä, mutta myös Larpweaverin viesteistä.

Kerää Larpweaverista kaikki kohtaukset ja laita ne aikajärjestykseen. Tämä on kohtauslistasi.

Miten varaan ajan kohtaukselleni pelipaikasta ennen pelin alkua?

Ota yhteyttä meihin sähköpostilla osoitteessa tuhatviiltoa@gmail.com ja kerro meille seuraavat asiat:

– Kuka olet ja mikä on hahmosi nimi?

– Pelipaikkatoive

– Kuinka monta pelaajaa kohtaukseen tulee (noin)?

– Toivottu kellonaika (voi olla myös yleisluontoinen, esim. larpin alkupuolella)

Jos tiedät kohtaukseen osallistuvien hahmojen tai pelaajien nimet, listaathan ne meille.

Miten varaan ajan kohtaukselleni pelipaikasta pelin aikana?

Ota yhtyettä pelaajakoordinaattoriin Eevaan puhelimella (puhelinnumero tulee tietoonne myöhemmin) tai sähköpostilla osoitteessa tuhatviiltoa@gmail.com – ja kerro meille seuraavat asiat:

– Kuka olet ja mikä on hahmosi nimi?

– Pelipaikkatoive

– Kuinka monta pelaajaa kohtaukseen tulee (noin)?

– Toivottu kellonaika

– Jos tiedät kohtaukseen osallistuvien hahmojen tai pelaajien nimet, kerrothan ne meille.

Pelin aikana

Aikataulu

Perjantai 21.9.

Larpin workshop pidetään Munkkivuoren nuorisotalolla. Se alkaa klo. 17:30 ja päättyy klo. 21:30. Ovet avataan 17:00 ja suljetaan 22:00.

Lauantai 22.9.

Itse larppi alkaa 10:30 aamulla.

Saavu ryhmäsi alkukohtauksen paikkaan 10:30. Paikka selviää pelipaikkaoppaasta.

Jokaisella ryhmällä on Larpweaverissa ohjeistettu aloituskohtaus. Lukekaa ryhmänne kohtaus ja toimikaa ohjeen mukaan. Useimmille ryhmille se tarkoittaa, että peli alkaa kohtauksessa kuvatusta tilanteesta silloin kun yksi hahmoista sanoo tietyn lauseen. Siirtykää in-game klo 11:00.

(Joillain ryhmillä on poikkeava aloitusajankohta, mutta silloin pelaajille kerrotaan erikseen.)

Larpin loppukohtaukset päättyvät viimeistään klo 22:00.

Jälkibileet ja debrief alkavat The Atticilla klo. 23:00. Larpin aikana The Attic on New Lifen toimisto. Afterit loppuvat 01:00.

Pelipaikat

Larpissa on lukuisia eri pelipaikkoja aina yksityiskodeista taidegallerioihin. Kehoitamme suhtautumaan tiloihin kunnioittavasti. Älkää hajottako paikkoja, menkö kengillä sisälle jos se on kielletty, yms. Olkaa ihmisiksi tilojen kanssa!

Erityishuomiona, larpissa ei käytetä tekoverta missään olosuhteessa!

Miten viestit larpin järjestäjien kanssa pelin aikana?

Nopein tapa saada yhteys larpin järjestäjiin on soittamalla. Tarkemmat ohjeet siitä kenelle soittaa ovat pelipaikkaoppaan alussa. Sieltä löytyy kaikki larpin yhteystiedot. Opas on lähetetty mailissa kaikille pelaajille.

Kaikki tällaiset puhelut ovat off-game, myös silloin kun soitat esimerkiksi lokaatiovastaavalle koska et pääse sisälle tai NPC-vastaavalle selvittääksesi NPC-kuvioita. Keskustelut pidetään off-game selkeyden vuoksi.

Oman larpin ajoittaminen

Tuhannen viillon kuolema on ns. hiekkalaatikkolarppi, eli pelaajalla on paljon mahdollisuuksia ohjata peliään haluamaansa suuntaan. Kannattaa siis pohtia etukäteen mitä larpilta haluaa ja miten se voisi tapahtua.

Pelatessa hyvä tyylilaji on ns. turborealismi: Periaatteessa realistinen ja todenmukainen larppityyli jossa kaikki kuitenkin tapahtuu nopeasti ja juuri tänään.

Omaa larppia kannattaa myös pyrkiä jaksottamaan ja ajoittamaan. Se tarkoittaa sitä että käy syömässä larpin kuluessa niin ettei tule nälkä, pitää tauon jos väsyttää (kaupunkilarpissahan voi mennä vaikka istumaan kahvilaan jos niin haluaa) ja säästää dramaattisimmat paljastukset pelin viimeisen parin tunnin ajaksi.

Raha, ruoka ja liikkuminen

Tuhannen viillon kuolema on kaupunkilarppi jossa pelaajien tehtävänä on pääasiassa hoitaa itse ruoka ja liikkuminen. Hahmojen välillä on suuria luokkaeroja joten he käyttävät pelin fiktiossa rahaa hyvin eri tavoin. Tämä vaatii pelaajilta huomaavaisuutta.

Nyrkkisääntönä, älä luo tilannetta missä muilla pelaajilla on sosiaalinen paine käyttää enemmän rahaa kuin heillä on varaa. Rikkaatkin voivat kiireessä syödä Subwayssä mikäli se on off-game-tasolla parempi ratkaisu.

Pelaaja voi tietenkin tarjota muille pelaajille ja hahmoille mikäli hänellä on siihen mahdollisuus. Tämän voi sanoa ihan suoraan: “Mennään ravintolaan, mä maksan, ihan oikeesti.” (Katso: Säännöt ja mekanismit: Tarjoaminen.)

Sama sääntö pätee liikkumiseen. Tällöin rikaskin voi mennä julkisilla jos se on “nopeampaa”, ja vastaavasti voi sanoa: “Otetaan taksi, mä maksan, ihan oikeesti.”

Alkoholi

Larpin alkoholipolitiikka on, että pelin aikana saa juoda kaljan tai pari jos se on luontevaa esimerkiksi hahmojen istuessa baarissa mutta varsinainen humaltuminen on kielletty. Olkaa selvin päin.

Joissain pelin kohtauksissa tarjotaan feikkisampanjaa. Se esittää aitoa sampanjaa.

Inklusiivisuus

Pelatkaa inklusiivisesti. Se tarkoittaa sitä, että pyrkikää pitämään muita pelaajia tilanteissa mukana, levitelkää salaisuuksia, juorutkaa, ja katsokaa ettei kukaan jää yksin. Tämä voi välillä tuntua epäloogiselta pelin fiktion kannalta, mutta pelaajien hyvä pelikokemus on kuitenkin aina tärkeintä.

Dokumentaatio

Peli dokumentoidaan. Kaikilla pelaajilla on pelin jälkeen mahdollisuus nähdä kuvat ennen niiden julkistamista ja tarvittaessa pyytää kuvia poistettaviksi.

Larpin aikana voi ottaa itsekin kuvia mutta toiveemme on ettei niitä julkistettaisi pelin aikana somessa. Pelin jälkeen on hyvä idea kysyä kuvissa esiintyviltä ihmisiltä saako kuvan julkaista tai laittaa koko oma kuvasarja pelin pelaajaryhmään etukäteen katsottavaksi samalla tavalla kuin teemme virallisenkin dokumentaation kanssa.

Poikkeuksen tähän muodostavat tietenkin selfiet: Omaa naamaansa saa kuvata ja levitellä ympäriinsä myös larpissa!

Pelin sisäiseen someen eli Kiniin saa ja kannattaa postata pelin aikana otettuja kuvia niin paljon kun kehtaa. Kinin materiaali ei mene lähtökohtaisesti avoimeen internettiin.

Mikäli et halua, että sinusta otetaan kuvia ollenkaan, ilmoita siitä etukäteen kuvaajille (lisätietoa tästä pelin lähestyessä). Tällöin kuvaajat pyrkivät mahdollisuuksien mukaan välttämään kuvaamistasi pelin aikana ja poistavat pelin jälkeen kuvat joihin olet joutunut vahingossa.

Afterit

Larpin jälkibileet pidetään The Atticilla 23:00 eteenpäin, tosin paikalle voi saapua jo aiemmin tai jäädä viimeisen New Life -kohtauksen loppuessa 22:00. Aftereille omat juomat!