Säännöt ja mekaniikat

Kaikki larpin säännöt ja mekanismit käydään läpi myös workshopissa.

Rikkaiden etuoikeudet

Rikas hahmo voi keskustellessaan köyhän tai keskiluokkaisen hahmon kanssa koska tahansa nostaa kätensä torjuvaan eleeseen, kämmen toista hahmoa kohti. Tällöin köyhän hahmon on hiljennyttävä ja keskiluokkainenkin tuntee tarvetta olla hiljaa mutta voi kuitenkin puhua jos sille on todella voimakas syy. Ainoa tapa mennä mekanismista läpi on koskea rikasta hahmoa fyysisesti esimerkiksi tarttumalla käsivarresta.

Murha-aika

Larpissa voi tappaa toisen hahmon, mutta vasta klo 21:00 jälkeen. Hahmojen in-game murhasuunnitelmat täytyy siis kalibroida tämän rajoituksen mukaan.

Puukkosääntö

Väkivaltaa simuloidaan puukotusmekanismilla. Tappaminen käy puukottamalla, ja se tapahtuu esittämällä puukottamista dramaattisesti mutta tyhjin käsin, ilman puukkoproppia. Puukottaa täytyy aina edestä jotta uhrilla on aikaa nähdä mitä tapahtuu ja reagoida asianmukaisesti. Puukotuksen uhri voi halutessaan kuolla heti tai käyttää muutaman minuutin viimeisiin sanoihin tai voivotteluun.

Puukottamista on rajoitettu seuraavalla tavalla: Köyhä ja keskiluokkainen hahmo voivat puukottaa rikkaita mutta eivät toisiaan. Rikas ei voi puukottaa ketään.

Rikkaan hahmon tunnustaa sinisestä rintamerkistä.

Larpin päättyminen

Larppi päättyy kun viimeisessä, klo 21:00 alkavassa kohtauksessa täyttyy seuraavat ehdot:

1. Joku hahmoista huutaa: “Soitin poliisit.”
2. Ilmeiset murhaajat ovat paenneet paikalta.

Ehtojen täyttyessä paikalla oleva lokaatiovastaava antaa pelin päättymissignaalin: aplodit.

Miten reagoida väkivaltaan

Miten toimia kun hahmosi näkee puukotuksen? Poliisille voi soittaa mutta koska larpissa ei ole poliisimekanismia, sen voi tehdä olemalla soittavinaan kännykällä. Kannattaa miettiä tilanteen mukaan haluaako päätteeksi vielä huutaa: “Soitin poliisit”, koska se on askel matkalla pelin päättymiseen. Pakoon lähteminen on mahdollista, mutta silloin hahmo käytännössä poistuu larpista paetessaan pelitilasta.

Hahmo voi myös mennä paniikkiin ja jäädä paikalle sönköttämään tai pyörimään hämmentyneenä. Erityisesti etuoikeutettu hahmo voi alkaa huutaa murhaajille tai uhkailla näitä.

Murhaajien pysäyttäminen on mahdotonta, mutta kevyttä nujakointia voi pelata kunhan on varovainen.

Tarjoaminen

Mikäli hahmosi tarjoaa baarissa tai ravintolassa muille mutta et off-game ole tarjoamassa, sano: “Minä tarjoan!” Tällöin muut ymmärtävät että heidän täytyy maksaa diskreetisti itse vaikka pelin fiktiossa maksatkin sinä.

Jos taas olet tarjoamassa myös off-game, sano: “Minä tarjoan, ihan oikeesti!”

Seksi

Kahdenkeskisessä kohtauksessa mikäli hahmojen välillä on seksiä, pelaajat puhuvat kohtauksen läpi oman mukavuustasonsa mukaan. Mitä tapahtui, miltä se tuntui, miten se vaikutti hahmojen suhteeseen.

Mikäli seksikohtauksella on yleisöä (tässä larpissa epätodennäköistä mutta ei mahdotonta), seksi pelataan vaatteet päällä seksiä karikatyyrisesti imitoiden.

Seksikohtauksilla ei ole larpissa merkittävä rooli joten mikäli niitä ei halua pelata, niistä voi surutta pelata poispäin tai tarvittaessa käyttää turvasääntöjä.

Taidegalleria

Taidegalleria Paja&Bureauta varten on oma erikoissääntönsä: In-game kyseessä on korkeatasoinen joskin hitusen konventionaalinen myyntigallerianäyttely. Hahmot voivat kritisoida teoksia ja ripustusta in-game mutta “oikeasti” pelin fiktiossa kaikki on ammattimaista. Näin voi toki olla off-gamekin, mutta ripustus tapahtuu osittain pelin kuluessa eivätkä kaikki pelaajat ole galleria-ammattilaisia.

Galleriasta on mahdollista ostaa teoksia sekä in-game että off-game. Ohjeet tähän löytyvät paikan päältä.

Turvasäännöt

Pelissä on käytössä kaksi turvasääntöä, opt-out ja turvasana. Lisäksi pelissä on pelaajavastaava, Eeva Järvi (yhteystiedot pelin kynnyksellä jaettavassa osoite- ja yhteystietopaketissa) jolle voi pelin aikana soittaa.

Opt-out

Opt-out tarkoittaa sitä että mistä tahansa tilanteesta voi lähteä mikäli tuntee olonsa epämukavaksi. Tämä tapahtuu nostamalla käsi silmien eteen lippamaisesti suojaksi ja poistumalla fyysisesti tilanteesta. Poistumista ei tarvitse perustella.

Mikäli joku pelaajista tekee näin, muiden velvollisuus on jotenkin pelata kohtausta eteenpäin. On mahdollista että se on epäluontevaa tai hankalaa, mutta asiasta ei silti tehdä numeroa.

Turvasana

Larpin turvasana on: “Turvasana”. Sanomalla tämän sanan pelaaja pysäyttää käynnissä olevan tilanteen ja keskustelu siirtyy off-game-tasolle. Käytettyään turvasanaa pelaaja jatkaa kertomalla kanssapelaajilleen mikä on ongelmana. Mikäli se tuntuu vaikealta, voi myös pyytää apua lokaatiovastaavilta tai soittaa pelaajavastaavalle.

Huomioikaa että turvasanaa voi käyttää hyvin erilaisissa tilanteissa. Esimerkkejä:

  • Kaksi murhaajaa ovat pakottamassa rikasta uhriaan ulos murhatakseen tämän rappukäytävässä. Rikkaan hahmon pelaaja sanoo: “Turvasana. Odottakaa, laitan kengät jalkaan, jatketaan sitten.”
  • Pelaaja huomaa, että pelipaikka on tulessa. Hän huutaa: “Turvasana. Tulipalo.”
  • Pelaaja kokee, että romanttinen kohtaus menee epämukavaksi. Hän sanoo: “Turvasana. Voidaanko vaan sopia että meidän hahmot kävi tän keskustelun mutta ei pelata sitä?”
  • Hahmojen välille on kehittymässä seksikohtaus, mutta pelaaja ei halua pelata sitä. Hän sanoo: “Turvasana. En halua pelata seksikohtausta. Pelataan tää johonkin muuhun suuntaan.”